Zoekt en gij zult vinden

Als webredacteur en tekstschrijver ben ik altijd op zoek naar de juiste woorden. Van een tekstschrijver of webredacteur mag je verwachten dat hij/zij ze ook vindt. Meestal gaat dat ook prima. Maar soms zweeft net dat ene woord of uitdrukking ergens in mijn hoofd en kan ik er net niet bij. De hond uitlaten is dan een prima remedie. En vind ik remedie dan geen passend woord, dan klik ik ergens in dat woord op shift F7 en krijg ik meteen drie synoniemen voorgeschoteld. Erg handig, zo’n functie.

Maar er zijn nog meer van die handigheidjes. Googelen bijvoorbeeld. Is dat eigenlijk wel goed Nederlands? Ik vraag het Google en tik in site:onzetaal.nl googelen. De nijvere zoekmachine gaat op zoek in de site van Onze Taal en komt prompt met het antwoord. Volgens het Groene Boekje is het ‘googelen’, volgens het Witte Boekje mag ‘googlen’ ook. Aangezien ik opgevoed ben met het groene exemplaar hou ik het bij ‘googelen’. Ik goochel door met Google. Gewoon met ‘ch’ want Google is per slot net een toverdoos.

Ik ga op zoek naar varianten op zegswijzen. Is er iets leuks te bedenken voor “liefdewerk oud papier”? Ik tik in “liefdewerk * papier”. Google zoekt naar de tekst zoals die tussen de “ “ staat aangegeven en vult voor * het meest logische woord in: oud. Wil je een variant op ‘oud’ dan vul je de zoekopdracht aan met -oud, dus “liefdewerk * papier” -oud. Google komt met “liefdewerk nieuw papier”. Ik had het zelf zo origineel niet kunnen bedenken.

Zoek je naar de herkomst of de betekenis van een spreekwoord dan zijn de spreekwoordenboeken van Stoett of Harrebomée erg handig. Je vindt ze op de website van de DBNL  (dbnl.org). Zoeken gaat bijvoorbeeld zo: site:dbnl.org vogel in de hand. Je krijgt een alleraardigst plaatje en gedichtje te zien.

Leuk al die handige zoektips. ’t Is echt ‘zoekt en gij zult vinden’. Net als heel veel andere uitdrukkingen komt deze uit de Bijbel. Even googelen. Juist ja, de precieze vindplaats is Mattheüs 7 vers 7.

RIA
14-06-2012