Webredacteur doet meer dan schrijven

Webredacteur is meer dan schrijven voor internetWebredacteur
Een webredacteur is meer dan een tekstschrijver voor internet. Daar kom ik achter nu ik studeer voor webredacteur. Tekstschrijven doe ik altijd al met plezier. Of het nu een persbericht is of een bedrijfsinterview, het is altijd weer een uitdaging er iets van te maken dat graag gelezen wordt en ook nog wat oplevert.

Webredactie
Om de kneepjes van het schrijven voor internet goed onder de knie te krijgen,volg ik nu de leergang Webredacteur via het ISBW in Zwolle. Ik ben daar de enige zelfstandige. Waar mijn medecursisten hun businesscases binnen hun bedrijf kunnen doen, moet ik op zoek naar geschikte opdrachten. Daar valt nog niet mee. Hoe verwoord je iets wat jezelf nog niet helemaal voor ogen staat.

Webstrategie
Ik weet intussen wat ik wil: kleine bedrijven helpen bij hun presentatie op internet. Een proces begeleiden dat net als bij een groot bedrijf begint met een webstrategie en concept. De werkgevers van mijn medecursisten hebben al begrepen dat webredactie een vak is en zij hebben daar opleidingskosten voor over. Ik moet al mijn tekstkwaliteiten uit de kast halen om potentiƫle klanten ervan te overtuigen dat zij gebaat zijn bij een webredacteur.

Ontwerp en invulling
Het is toch bijzonder. Het ontwerp van een website wordt zonder blikken of blozen uitbesteed aan een webdesigner. Als het op de invulling van de site aankomt, dan kunnen we dat zelf wel. Dat kan uiteraard zo zijn, maar getuige de capriolen die mijn tenen maken bij het lezen van veel webteksten, durf ik toch wel te beweren dat die veronderstelling doorgaans niet klopt. Om van het onderhoud maar niet te spreken.

Businesscase
Diezelfde kleine bedrijven zijn niet direct het meest geschikt voor een businesscase. Immers, ik moet ook een mentor hebben. Iemand met verstand van zaken. De oplossing heb ik gevonden in het Friese netwerk van vrouwelijke ondernemers Froulju Foar Froulju. Zij vormden het onderwerp van de eerste module.

Voor de tweede module richt ik mij op de modernisering van de website van de Friese Uitvaartfederatie. Twee organisaties die zo een graantje meepikken van mijn studieinspanningen en waarbinnen ook nog mensen zitten die verstand van zaken hebben.

Voor de derde module kan ik nog alle kanten uit. Spannend.

RIA, 27-02-2012


Een gedachte over “Webredacteur doet meer dan schrijven

  1. Chris van Marion

    Leuk artikel Ria. Je bent heel open over je sterke en je verbeterpunten. Dat is mooi om te zien. En over de bedrijven die de invulling van de website wel even zelf doen: Dit is heel herkenbaar. Iedereen kan schrijven, toch? Maar schrijven voor je doelgroep is toch anders. En schrijven voor het web al helemaal.

Reacties plaatsen niet mogelijk.