Redactiestatuut en stijlgids voor eenduidigheid

berlikum.com, de dorpsite van berltsumVier redacteuren die één site onderhouden, vrijwillig en met een flinke dosis enthousiasme. Op onze dorpssite schetsen ze de levendigheid van mijn leefomgeving. Ze doen dat elk op hun eigen manier.

Eén keer in de vier weken draaien ze een week dienst. Op deze manier blijft vrijwilligerswerk leuk. Beetje bij beetje groeien ze in de site, maken ze kennis met de, vooral onmogelijkheden van het cms en worden ze deskundigen in het interpreteren van Google Analytics.

Sinds kort twitteren ze er ook lustig op los. Samengevat: met de site van ons dorp is niks mis en de redactie verdient een dikke pluim.

Binnenkort gaat de redactie beschikken over een redactiestatuut en een stijlgids. Een praktische handleiding met richtlijnen. Om er maar een paar te noemen:

 • Titels beginnen met een hoofdletter, zijn direct en kort.
 • Eenduidige schrijfwijze voor diverse lokaliteiten.
 • De opbouw van een nieuwsbericht: wie, wat, waar, waarom en hoe?
 • De verantwoordelijkheden binnen de site.
  Wat moet er aan onderhoud gebeuren, wanneer en door wie? Een site is nu eenmaal meer dan mooie nieuwsberichten volgens de AIDA methode.

Ik mag deze richtlijnen gaan schrijven. Een vrijwillige bijdrage aan een waardevol initiatief, maar met de kennis van de Leergang  Webredacteur op zak. Ik heb er zin in.

Ria
06-04-2012

2 gedachten over “Redactiestatuut en stijlgids voor eenduidigheid

  1. Ria Algra Bericht auteur

   Tige Tank. Dit is moaie ynformaasje om sjen te litten oan de yntsjinners fan de kopij. Wêr’t it yn ús gefal om giet is it ferwurkjen fan de kopij dy’t binnenkomt. Op hokfoar wize diele jo de ferantwurdlikheden yn, geane jo mei de tekst om ensafuorthinne. Ik ha’t al yn de holle, it moat der allinnich noch út.
   Wat ha jim trouwens in leuke side. It tinkt my, Eastermar is in aardich plak om ris oan te dwaan.

Reacties plaatsen niet mogelijk.